Factorul de Crop, explicat şi obiectivul 28-135mm
9 February, 2011
2

De când m-am apucat de fotografiat, tot “testez” obiectivul Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM şi asta pentru că e singurul meu obiectiv,de care am tras la maxim şi cine ştie cât o să mai trag de el…  Nu am mai scris review-uri şi asta nu pentru că nu aş vrea, dar nu vreau să dau copy-paste şi în teste nu am avut nici unul… Deşi e vechi vreau să scriu 2-3 cuvinte despre el, şi să explic factorul de crop, pe marginea aparaturii mele.

Acest obiectiv a fost lansat în1998 pentru aparatele pe film, pe atunci nu se gândeau ei la factorul de crop

Ce este facorul de crop?
Majoritatea aparatelor DSLR au senzorul de captare a imaginii (ASP-C la Canon, APS-C la Nikon, etc..), mai mic decât standardul 36 × 24 mm (formatul filmului de 35mm).  Acest format standard, este numit “full-frame” şi aparatele sunt mult mai scumpe decât cele cu crop 1.3-2.0 (la crop 1.6 marimea senzorului e 22.2 × 14.8 mm).

De exemplu Canon 40D, are senzor ASP-C cu crop de 1.6.  Dacă facem o fotografie cu un aparat cu crop 1.6 la o distanţa focală de 28mm, v-om surprinde o arie mult mai mică, decât cu un aparat pe film, la aceeasi distanţă focală. Deoarece 28mm x 1.6(crop-ul camerei) este egal aproximativ cu 45mm. Presupunem cadrul cu albastru, ca fiind făcut cu un aparat full-frame la 28mm. Cu crop 1.6 la 28mm va fi cadrul cu galben, cu crop 2.0 la 28mm va fi cadrul cu alb.

Dar, ceea ce putem fotografia cu un aparat cu crop 1.6 la 135mm, nu o vom putea face cu un full-frame, decât cu o distanţă focala de 216mm (=135mm x 1.6).

Review obiectiv Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Deşi se zice că e un “All around” , acest obiectiv nu e destul de “wide”, întro încăpere mică, precum cea în care s-a

ţinut Workshopul lui A.Dragoş e greu să prinzi tot, dar pentru peisaje, street, poţi să dai zoom destul de mult, ceea ce te scoate din multe.

Are un stabilizator foarte bun. Focusul e destul de rapid şi silenţios, dar după 2 ani  a apărut  şi zgomotul…  Aberaţiile sunt destul de mari la 28mm, dar în rest se comportă perfect.

Din păcate e destul de greu, deşi eu m-am obişnuit cu el şi la ce “poate” aş putea neglija greutatea.
Cu timpul întră praful între prima şi a doua lentilă, prin locul pe unde glisează obiectivul când faci zoom, eu l-am desfăcut odată şi l-am şters… Nu e greu, dar presupun că nu oricine ar îndrăzni să îl desfacă.
Nu poţi face zoom cu parasolarul pus şi nu se blochează. Adică dacă îţi pui aparatul la gât şi obiectivul e la distanţa focală de 28mm, iese în afară brusc…

PS: Sper că nu am făcut ceva greşeli şi că am explicat destul de bine…

Leave a Reply

2 comments

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Adrian Mladin, Adrian Mladin. Adrian Mladin said: Factorul de Crop, explicat şi obiectivul 28-135mm – Adrian Mladin Photography http://t.co/gbnIXZb #peblog […]

  2. Mah eu unu te-am inteles perfect, asa e cum zici tu :))