Tura de Duminică…
26 August, 2010
3

E duminică! Adică aşa ziceam acum 4 zile… tata vroia să meargă întrun sat, eu vroiam să nu stau acasă, vroiam să văd ceva nou, vroiam un pic de aer… am fost în satul natal al tatălui şi ce vă recomand este: Cetatea de Baltă!

Totul a mers ca strună ne-am urcat în maşină şi duşi am fost… Unde ne-am dus? Cum am ajuns? Cred că am văzut cele mai înguste drumuri posibile şi cele mai rele…
Aţi auzit de satul Făget? Făget este un sătuc din Judeţul Alba, chiar la graniţa cu Judeţul Sibiu, este un sat foarte izolat, greu accesibil datorita dealurilor şi străziilor sau mai bine zis drumurilor forestiere pe care nu ştiu zău ce se întâmplă dacă se întâlnesc două maşini, un sat în care nu există magazine, bani, nu vine popa decât odata pe lună, un sat în care mai sunt maxim 35 de locuitori.

Aşezare este frumoasă, dealulri, foarte frumoase, pământ, vii, este frumos… în acest sat nu sunt numai români, niciodată nu au locuit rromi, maghiari, saşi, cum întâlnim în majoritatea oraselor/satelor din Transilvania… a fost un singur rrom care locuia la marginea satului, era orb şi cânta… singurul “acceptat”!

Când am intrat în sat, totul părea de necunoscut… case dărâmate, odată era o scoală undeva… nu mai era! apoi când am ajuns în “centru” unde e biserica, tata a zis că am trecut pe lângă casa unde a locuit el… şi nu a observat!!!

Ne-am întors înapoi şi am văzut casa, care au apucat să o vândă parinţii tatălui meu, în care au locuit până acum 50 de ani, era frumoasă, îngrijită, dar nu mai locuia nimeni… casele de acolo nu se mai pot vinde, pentru că nu le mai cumpără nimeni…

În sat sunt case frumoase, porţi din lemn de zici că sunt sculptate, e frumos, dar totul e părăsit…

Am pus şi harta!!! cânde ne-am dus am cam încurcat drumul… nimic asfaltat, nici un semn… si am luat-o pe unde am desenat cu roşu… dar la întoarcere, am trecut prin Cetatea de Baltă, da, e numele oraşului!! şi este o cetate superbă!!! păcat că era închis… noroc “săpuniera” lu’ tata că a putut face o poză printr-o crăpătură!!

Leave a Reply

3 comments

  1. Te surprind daca iti zic ca stiu de Faget? Am un unchi care e de acolo. N-am fost, dar cunosc bine descrierea de mai sus (fara popa, fara magazin, sub 40 de locuitori).
    Frumoase poze, parca sunt din alta lume…

    1. satul este foarte frumos ca asezare… si sunt destul de multi oameni din Medias care au rude indepartate sau se trag de pe acolo, mai stiu si eu un coleg care are unul din parinti de acolo 🙂

  2. Pacat de satele Romanesti cu case mandre cazute in ruina.
    Cum e drumul Bazna, Boian, Cetatea de Balta ?